HJEMLØSE

Etter ti fantastiske år med 3 Kæll starta Pål, Atle og Roger opp det som skulle bli Fredrikstadguttane. Problemet var bare at vi var «hjemløse». Hvor skulle vi spille? Knut Syversen og FM Eiendom skulle bli en lykkelig redning. De eide «FM-skuret» – et uisolert skur med et gulv bestående av skjev betong og sand. Det ble brukt til lagring av båter. Kunne vi få laget oss et teater der? 

Det var en samling musikere og to revymennesker som spurte: Pål Nielsen, Atle Jensen, Roger Amundsen, Rino Johannessen, Ole Petter Hansen Chylie og Inge Ulrik Gundersen. Sammen kalte de seg Fredrikstad Underholdning – og skulle drifte scenen rett overfor bryggepromenaden. 

Det var litt av et «tilbud» gjengen kom med. Et privat teater drevet av en gjeng kulturnisser. Det finnes nok av forretningsfolk som hadde tenkt at kremplassen kunne blitt til noe langt mer lukrativt og inntektssikkert enn et teater. 

Men Knut er en forretningsmann med sans også for ting som ikke umiddelbart er det mest lukrative. Sånn som kultur og revy. Så han sa ja på flekken. Da var vi kommet til slutten av november 2005. Målet var en sommerrevy et drøyt halvår etter. 

Med tanke på byggets tilstand og tida vi hadde til rådighet, var det ren og skjær galskap. Men dét skjønte heldigvis ikke gjengen bak Fredrikstad Underholdning. 

Sammen med FM Eiendom gikk man friskt i gang. 

HØL I TAKET – OG HUET 

Tida før jul brukte vi til å sette verdensrekord i saksbehandling. Løyver, tillatelser, bruksendringer og andre godkjenninger kom på plass. Ut over vinteren begynte planleggingen av hva som måtte gjøres.  

Hittil hadde ting gått på skinner, men 10. mars 2006, fikk vi oss en på trynet: snøen laget et svært høl i taket. Var det et tegn på at hele prosjektet var et høl-i-hue-prosjekt? 

Mulig det, men nå var det for sent å snu. Nå var det mange gode krefter som tro til. Knut og FM Eiendom. Guttane i Fredrikstad Underholdning, nå forsterket med Føling i Fjæra-general Trond Pettersen. For ikke å glemme alle gode venner som stilte opp. Nå var Båthusteatret blitt et dugnadsprosjekt! 

REVYEN HADDE VI GLEMT! 

Men så var det dette med tida og veien. Etter hølet i taket ble det bestemt å legge nytt tak. Og det grusomme gølvet var ikke noe vi kunne tilby et framtidig publikum. Asfalt ble lagt over hele den 550 kvadratmeter store salen. I tillegg til alt annet som skulle snekres og klargjøres.  

At vi skulle ha premiere på den første båthusrevyen 27. juni var glemt eller muligens fortrengt.  

Det var et godt stykke etter 17. mai at noen sa:  

– Dæven, guttær – vi må jo lage revvy, au jo! 

Som sagt: galskap. Men lykken står tydeligvis den gale bi, for båthusrevy ble det. Med terningkast fem fra begge byens aviser. Vi var i gang. 

TØFF-TØFF ÅPNING 

Siden Båthusteatret var en ombygging av det gamle FM-skuret, måtte vi ta med oss historien. Og historien til bygget er denne:  

De legendariske FM snekkemotorer som ble laget i fabrikken hundre meter unna, ble installert og testene i snekkene i FM-skuret. Så ble de løftet ut med kran på skinner og sjøsatt. 23.000 FM-motorer har gått gjennom FM-skuret! 

Derfor temaet for den første båthusrevyen seg selv: Båt – som starta med en åpningslåt med tittelen «Kast loss». Hele revyen startes med en FM-motor som «rytmeboks». En velvillig Petter Fagerli i Motorgruppa «Tøffe» kom med haug gamle snekkemotorer! 

Tanken var å dra en av dem i gang på scenen, finne riktig «groov» – og så dra i gang åpningslåta. 

Da var det en eller annen som lurte på eksosen. Vi kan jo ikke slippe den løs inne i båthuset? Dette hadde Pål tenk på: Et eksosrør gjennom bakveggen og ut i friluft! 

En plan som ble torpedert umiddelbart. Det er jo ved eksosrøret lyden oppstår! 

Det endte med tøffelyd på boks – fra en CD-plate. 

DASSANE 

Et altoppslukende tema de første åra: Dasser. Sånne ting fantes ikke i det gamle båtskuret. Første året leide vi inn sånne tupperware-dasser, disse grønne sakene med plass til fire bimmelim og to bommelom. Og dem røk fulle hele tida. 

Det hendte Atle og Pål måtte på scenen med følgende appell:  

Nå er det sånn i forhold til sanitærforholdene, at vi rett og slett har dreti vårs ut. Og det må ikke dere gjøre. Dassane er fulle, så vær så snill og ta med dere det dere måtte bære på HJEM! 

Takk – og da starter vi annen akt. 

De første åra starta vi alltid revyene med at NESTE år – da har fått innlagt dass! 

RESTAURANTKONGER 

2012 hadde vi 6-7 revyer bak oss – og fått innlagt ordentlige dasser. Vi var i flyten. 

Da hadde FM Eiendom kjøpt nabobygget Slippen og bygde restaurant. Blåøyde som vi var, meldte gjengen bak Fredrikstad Underholdning seg umiddelbart som restaurantdrivere. Hvor vanskelig kunne dét være? 

Veldig vanskelig, viste det seg. Å drive restaurant er et fag. Et fag som Båthusdriverne ikke kunne. Forsøket måtte oppgis etter åtte måneder. 

Inge Ulrik oppsummerte karrieren som restaurantkonger slik: Forrett, hovedrett, skifterett. 

DAGENS BÅTHUSET SCENE 

I dag fremstår Båthuset Scene som en av de mest spennende og trivelige kulturhusene i Fredrikstad. Etter at FM Eiendom kom inn som majoritetseier har huset stadig blitt utviklet med arrangementer året rundt, driftet av husets energibombe – Agnethe Fagerås. 

Sjekk arrangementer på bathusetscene.no. 

 

PS! Nå har vi flotte nyoppussede dasser! 

Om oss Program og kredittliste HISTORIEN Historien i bilder 20 Revyer i bilder Samarbeidspartnere